Friday 15 October 2010

Vi sparar watt lite här och där!

Vi har fått i uppdrag att se över hur mycket ström olika apparater i vårt hushåll drar och Jochem har åtagit sig uppgiften med stor noggrannhet. Vi har fått en makapär som man sätter mellan strömbrytaren och apparaten. Så kan man läsa av hur mycket ström som går åt när apparaten, t.ex. en vattenkokare, är igång och vad den drar om den står i standby läge (vilket t.ex. TV apparater och datorer ofta gör). Dessutom skulle man kunna programmera in vad strömmen kostar per watt och få en direkt kostnadsbild medan man mäter men än så länge har vi fokuserat på antal watt.

Jochem mäter, skriver och ger oss råd. Vi har en gammal TV på ovanvåningen som barnen använder sporadiskt för att titta på videos (jo, vi har faktiskt kvar sådana!) och den drar jättemycket ström i standby läge så nu drar vi ut kontakten när den inte används. Även dosan bakom TVn som används för TV, dator och DVD spelare drar oväntat många watt i standby läge så nu stänger vi av strömmen på dosan var kväll. Än så länge har vi inte kommit ner i källaren där tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och en gammal frysbox står. En kollega berättade att hon köpt en frys på loppis för 50 spänn men när de mätte vad den drog i ström köpte de en ny. Inom ett år hade de tjänat in utgiften för den nya frysen.

Vi påverkas och påverkar alla den miljö vi lever i och om det är något som blivit tydligt sen projektet drog igång så är det att ämnet intresserar alla. På lunchen idag diskuterades varför man inte kopplar värmeväxlare till avloppsvattnet. Precis som företag kan tjäna på att använda spillvatten till uppvärmning så borde hushållen i större utsträckning kunna använda värme från avloppsvatten. Tänk bara på allt det vatten som går till spillo innan duschen är varm. I Nederländerna, där jag bodde under flera år, värms kallvatten upp med en gaslåga (man har ju gas i NL) och detta innebär att vattnet är varmt från första sekunden. I förra veckan var jag i England och för att få varmvatten till duschen på pensionatet fick man slå på en knapp. Efter duschen skulle man slå av varmvattenknappen igen. Jag är inte säker på hur det Engelska systemet funkar men vattnet blev i alla fall varmt på en gång. Undrar hur många liter vatten vi göra av med varje dag medan vi väntar på att duschen skall bli varm? Kan vi samla upp det kalla vattnet på något smart sätt eller kan vi få vattnet att bli varmt från första droppen?

Elsa frågade häromdagen om vi har ont om pengar eftersom både jag och Jochem springer runt och stänger av datorer, släcker lampor i badrummet, säger till barnen att dra ut kontakten för TV apparaterna mm. Vi kan inte rädda världen på egen hand men förhoppningsvis bidrar vi till större medvetenhet hos våra barn och hos oss själva. Dessutom är det ju kul att spara in på onödig förbrukning och när vi sa till barnen att det vi sparar kanske kan användas till något kul för familjen fick vi alla med oss. Dessutom tog vi upp att vi kanske skall åka buss till skolan i vinter istället för att ta bilen och fick barnens jubel som respons.

No comments:

Post a Comment