Tuesday 26 October 2010

Med livet som insats!

Halkan slog till i morse och Elsa föll från cykeln och slog i sitt knä. Skolan ligger på cykelavstånd men med branta backar och vinterkyla så blir det svårt att välja klimatsmarta alternativ. Nu tittar vi på möjligheten att låta barnen åka buss till skolan men det får inte ta alltför lång tid och inte kosta för mycket. Om de hoppar av vid Ulricehamns sparbank och går de sista 500 metrarna så blir det ganska smidigt men då måste de ta sig över rondellen under den mest trafikerade tiden på morgonen och Nils är ju bara 6 år. Alternativet är att ta långturen där bussen stannar precis framför skolan men då ser det ut att bli en tur som tar över en halvtimma och med våra morgonrutiner känns det nästan övermäktigt! Tur att man kan kontakta Lars som ansvarar för kollektivtrafiken i Ulricehamn och prata med honom om vilken lösning som kan passa bäst för oss.

Egentligen tror jag att de flesta av oss inte utnyttjar den kompetens som finns på miljöområdet i våra egna kommuner. Man kan vända sig till sin kommuns energirådgivare om man funderar på ett nytt uppvärmningssystem eller har andra miljörelaterade frågor för att få lite objektiv information (de säljer ju inte produkterna de förespråkar). Även vårt energibolag bidrog med information när jag förra vintern ringde och sa att det måste vara något fel på elräkningen (vilket det inte var trots den absurda summan på räkningen!). Jag fick tips om att sänka värmen vilket just då inte kändes som någon tröst men vilket så här i efterhand kanske inte var ett så dumt tips ändå. Om man verkligen vill spara pengar på sin elräkning så hjälper det ju inte att stänga av apparater som står standby utan då kan en grad göra avsevärt mer för plånboken. I Sverige har vi nog den varmaste inomhustemperaturen i hela Europa så att minska med en grad skulle nog gå för de flesta.

Vi fortsätter med våra energimätningar och har nog ändrat vårt beteende en del även om man ibland funderar över sina val. Imorse promenerade jag nedför den istäckta backen i mina svarta högklackade stövlar och kände att jag räddade miljön med livet som insats.

No comments:

Post a Comment