Tuesday 2 November 2010

Inte undra på att jorden mår dåligt som hela tiden sover på samma axel!

Så har vi lämnat in vår första arbetsuppgift som var att titta på hela vår elförbrukning i huset. Alla lampor, TV apparater, datorer, vattenkokare, mikrovågsugn, kylskåp, frys, brödmaskin, adventsljusstakar etc. har gåtts igenom och vi har insett att man kan göra insatser för att minska förbrukningen. Nu drar vi ut sladdar och ser till att inget står på stand by läge i onödan. Vi hade en intressant diskussion i helgen med några gäster huruvida man verkligen behöver alla de apparater man har. Trots att vi använder oss av sparlampor, släcker när vi lämnar rum och försöker tänka klimatsmart så har man otroligt många elektriska apparater och frågan är om dessa inte ökar? Jag har bestämt mig för att det skall bli klimatsmarta julklappar i år och hoppas att fler vill hänga på denna trend. Baka kan man göra i ugnen och brödmaskinen kan man låta stå! Brödmaskinen var ju en stor julklappstrend på 80 och 90-talet i Sverige men i Nederländerna (där vi bodde under flera år) slog den igenom för ett par år sedan vilket resulterade i att vi nu har en stor brödmaskin som både tar mycket plats och drar mycket ström. I helgen bakade Jochem sitt första ugnsbröd och det var både lätt och gott!

I november månad är uppdraget relaterat till transporter. Nu skall vi notera samtliga transporter och reflektera över valet av transportsätt. Ända sedan vi startade projektet har jag försökt att gå till jobbet istället för att ta bilen och barnen har cyklat. Detta fungerar utmärkt så länge vädret är stabilt och så länge man inte har för många aktiviteter precis efter jobbet. Ibland har man ont om tid och då är det givetvis lätt att ta bilen. Nu har det dock fungerat över förväntan väl så mitt mål är att fortsätta gå så länge som möjligt och barnen kommer att ta bussen när kylan gör det för halt att cykla. Jochem, som just nu jobbar på sin båt (som står i ett stall 21 km utanför Ulricehamn) har lite svårare att vara klimatsmart men han är inte där dagligen och han kör mycket eco-vänligt. I vart fall tror han det själv – bromsen används i vart fall nästan aldrig!

Att vara en klimatsmart familj påverkar inte bara oss utan även vänner, grannar och kollegor. Genom att Ulricehamns Tidning också skriver om projektet så ställs det många frågor och många är intresserade av vad vi gör i projektet. Häromdagen satt jag med 6-åriga Nils och vi pratade om jordens lutning och om hur jorden snurrar runt sin egen axel.

-Inte undra på att jorden mår dåligt när den måste sova på samma axel hela tiden sa Nils!

Jag tror att barn har lättare att vara klimatsmarta än vi vuxna och kanske borde vi använda deras fantasi och deras ”innovations glasögon” mer när vi pratar om nya lösningar. Vi kan givetvis inte göra något åt jordens lutning och den är säkert nödvändig för vår blotta existens men jag tror att vi kanske skulle få fler smarta lösningar om vi lyssnade till efterkommande generationer i större utsträckning!

Dags för en liten promenad!

No comments:

Post a Comment