Friday 26 November 2010

En tävling kring bästa miljötipset för mathandlarna?

Vi såg filmen En obehaglig sanning häromkvällen. Nils (6) frågade om detta var en låtsas film eller en på riktigt film. Vi svarade att detta är en ”på riktigt film” som beskriver miljösituationen i världen idag och försöker påverka oss att förbättra läget. Än en gång hade jag glömt hur man ser på världen när man är 6 år. När isen smälter på polerna stiger vattennivån och för bl.a. Nederländerna (där Nils är född) kan detta få oerhörda konsekvenser. Nils blev jätteupprörd och kunde inte sluta gråta så vi fick pausa filmen och prata mer om hur duktiga Nederländarna är på att bygga vallar, ta hand om vatten och att de är världsbäst på damm och vallteknik. Dessutom fick vi försöka förklara att detta är ett scenario som kan ske om vi inte arbetar för en förbättrad miljö men att en översvämning inte är nära förestående. Vi skall ju dit efter jul och jag har nu lovat att det inte finns någon översvämningsrisk i Nederländerna och att om något skulle ske så får vi hjälpas åt att lösa problemet. Undrar om min son tolkar detta som att jag nu bjudit in 16 miljoner människor till Sverige?

Det är ju inte bara Nederländerna som ligger risigt till om vattennivån fortsätter att stiga. Även vissa delar av Skåne kan komma att drabbas för att inte tala om det lilla öriket Tuvalu utanför Fiji i Stilla havet. Den hösta punkten på Tavalu ligger knappt 5 meter över havet och varje år minskar öarna, ökar antalet stormar och oförutsedda orkaner blir allt vanligare. Jag har noterat att vi pratar allt mer om klimatförändringar istället för om växthuseffekten (vilken för tankarna till ett varmare klimat). För oss i Ulricehamn är vintern redan här med nästan en halv meter snö, låga temperaturer och så här mycket snö brukar det inte vara redan i november. Det är klart man funderar om detta är normalt eller om detta är en del av ett förändrande klimat.

Diskussionerna om hur vi förbättrar miljön fortsätter runt fikabordet och igår kom ett nytt bra tips. En kollega berättade att hennes syster alltid tar med sig egna små burkar till charken på ICA (i Malmö). På så vis slipper hon en massa extra plast och påsar och affären sparar lite. Man kan ju handla olivolja genom att ta med sig sina egna flaskor till vissa butiker och detta koncept borde man kunna göra lite mer kring. Kan inte mathandlarna i Ulricehamn göra en liten kundinriktad tävling där de tar in lite olika tips från kunderna om hur man kan bli mer miljövänlig och hur man kan minska konsumtionen av förpackningar, påsar etc. En annan kollega undrade varför man inte kan köpa kakor i lösvikt precis som man gör med godis.

Jag tror att Ulricehamnarna har massor av bra idéer och butikerna kan säkert tjäna både goodwill, pengar och få nya innovativa idéer genom att lyssna på sina kunder!

No comments:

Post a Comment